Ohjeet 40 päivän hidastamiskuuriin

Kun itse mietin hidastamista, se ei tarkoita minulle hitaammin etenemistä tai tekemistä, vaan läsnä olemista siinä, mitä teen ja miksi teen.

Samalla mieleen – ikään kuin ajatusten väliin – avautuu uutta vapaata tilaa. Olen tyynempi ja luovempi. Koen, että sekä oma mieli että oma elämä ovat paremmin hallinnassa, en ole kiireen vietävissä, en ohimenevien tunnekuohujen tai yllättävien tilanteiden armoilla. Hidastamalla saa ihme kyllä usein jopa enemmän aikaiseksi kuin kiiruhtamalla. Ja ennen kaikkea onnellisempana.

Hahmottelin neljän askeleen harjoitusohjelman hidastamiseen. Toivon sen antavan motivaatiota sinullekin.

SOME+Levon-vallankumous-11.jpg

Millaisesta tekemisestä päiväni täyttyvät?


Otetaan vaikkapa – yllätys, yllätys - sosiaalinen media. Minulle se on yksi aikasyöpöistä, vaikka osittain käytänkin Instagramia ja Facebookia työtarkotuksiin. Sosiaalisen median on todettu jopa synnyttävän riippuvaisuutta.

Vaikka some onkin minulle työvälineen lisäksi antoisa tapa pitää yhteyttä muihin, koen sen myös häiritsevän ajatuksiani ja vähentävän radikaalisti läsnä olemista tässä ja nyt, niiden ihmisten seurassa jossa kulloinkin olen.

Kun työpäivästä liian suuri aika kuluu sosiaalisen median kanssa, jää vähemmän aikaa muille töille. Siitä syntyy riittämättömyyden tunnetta, kun kokee, ettei saa aikaan niin paljon kuin haluaisi. Tehoton työskentely johtaa siihen, että työtunteja kertyy lisää ja levolle jää vähemmän aikaa kuin olisi tarpeen.

Millaisista ajattelumalleista pääni täyttyy?

Yksi hidastamisen kannalta haitallisimpia ajatusmalleja on, että koko ajan pitäisi olla tekemässä jotakin tuottavaa. Ainakin freelancerin ja yrittäjän elämässä tässä kohdin vaanii loppuun palamisen mahdollisuus. Myös moni palkkatyösuhteessa oleva kokee nykyään työn ja vapaa-ajan rajojen hämärtyneen, eikä vähiten koronapandemian ja etätyön takia. Irrottautuminen työstä jää liian vähäiseksi sekä konkreettisella tasolla että ajatusten tasolla, eikä palautumista ja lepoa kerry riittävästi.

Ihminen on taitava muodostamaan itselleen säännöllisiä tapoja, jos niistä saa mielihyvää ja etenkin jos mielihyvä on nopeavaikutteista. Näin aivokemiamme toimii. Esimerkiksi tykkäysten saaminen sosiaalisessa mediassa nostaa dopamiini-välittäjäaineen tasoa ja tuo hetkeksi mielihyvää.

Tätä mielihyvää joku haluaa yhä enemmän ja enemmän, kunnes on siinä pisteessä, että suuri osa huomiosta pyörii pienen ruudun esittämän, usein melko keinotekoisen maailman ympärillä, ei siinä hetkessä ja paikassa missä ihminen kulloinkin on.

Joogan termein on kyseessä raga: ihminen kiintyy aiempiin miellyttäviin kokemuksiin ja haluaa kokea niitä uudelleen.

Aivojen mekanismeja voi käyttää toisaalta myös hyödyksi, kun haluaa oppia hidastamaan. Uusien rakentavampien tapojen opettelu on mahdollista pienellä sitkeydellä ja säännöllisyydellä. Erittäin tärkeää on muistaa, ettei yritä liian isoa muutosta kerralla ja että uuden tavan noudattamisesta pitäisi seurata jokin välitön palkkio. Kuten sanottu, aivot tykkäävät siitä.

40 päivän hidastamiskuuri

  • Pidä joka aamu 15 minuutin hiljentymis- ja mietiskelyhetki. Riittää kun istut ryhdikkäästi tuolilla tai lattialla tyynyn päällä, tai vain makaat hiljaa ja panet merkille, millaisia ajatuksia ja tunteita mielessäsi liikkuu. Jotkut kokevat paikallaan olemisen helpommaksi pehmustetussa restoratiivisen joogan asennossa, toiset taas sen jälkeen kun ovat saaneet hetken venytellä tai liikutella jäseniään ja karistaa jännityksiä kehosta. Hengityksen tarkkailu ja hellä syventäminen toimii myös monilla.

  • Vähennä sosiaalista mediaa niin paljon kuin mahdollista. Itse poistin puhelimestani Facebookin ja käytin sitä vain läppäriltä, mikä sopivasti hankaloitti sovelluksen käyttämistä ja vähensi sen parissa vietettyä aikaa.

  • Tee taulukko, johon laitat rastin jokaisen aamuharjoituksen tekemisen jälkeen. Kirjaa sen viereen lyhyesti muistiin, millainen on oma olotilasi aamuharjoituksen jälkeen. Voit tiivistää sen vaikka vain yhteen sanaan. Illalla merkitse samaan taulukkoon, montako minuuttia olit sosiaalisessa mediassa sinä päivänä.

  • 40 päivän päästä tee vapaamuotoinen väliarviointi. Kirjaa paperille huomioita ja mahdollisia muutoksia olotilassasi. Jos olet jaksanut ylläpitää päivittäistä ohjelmaa säännöllisesti, veikkaan että ohjelman noudattamisesta on tullut koko ajan helpompaa. Ajattelu on kirkkaampaa, keskittymiskyky parempaa, mieliala tasaisempi.

Tähän olen suunnitellut tueksi Joogaa hidastamiseen -paketin, joka koostuu kuudesta joogaharjoituksesta. Nämä joogavideot voi lunastaa itselleen käyttöön ja joogata heinäkuun loppuun saakka. Lisätietoa löytyy kohdasta Joogakurssit.


Tulevat tapahtumat:

 
kirsi saivosalmi kirjailija jooganopettaja muotokuva.png

Kirjoittajasta

Olen Kirsi Saivosalmi, levon vallankumouksen perustaja, tietokirjailija, levon lähettiläs ja restoratiivisen joogan opettaja ja kouluttaja.

Edellinen
Edellinen

Näin kesytän puhelinriippuvuuden - toivottavasti!

Seuraava
Seuraava

Savasana osa 2: Syvän levon viisaus