Näin kesytän puhelinriippuvuuden - toivottavasti!

Minulla on oma pieni “sometus haltuun -kampanja” meneillään nyt keväällä. Kun Instagram ja Facebook ovat työvälineitä, ei ole niin helppoa vetää rajaa työ- ja huvikäytön välille. Kerron tässä joitakin kikkoja, joilla yritän suitsia sosiaalisen median käyttöäni.

Eräänä päivänä havahduin siihen, miten vaikea minun oli olla erossa puhelimestani. Jooganopettajana tämä tuntui erityisen järkyttävältä. Minunhan pitäisi olla tietoisen läsnäolon suhteen jonkin sortin osaaja. Joogan päämäärä, vapautuminen eli moksha, on vielä entistäkin saavuttamattomampi, jos takerrun puhelimeen ja jään ruudun vangiksi melkein missä ja milloin tahansa.

Etenkin Instagram on minulle paikka, jossa kerron restoratiivisesta joogasta ja jaan levon sanomaa eteenpäin. Inspiroidun muiden sisällöistä ja seuraan ystävien tekemisiä ja ajatuksia. Olen myös tutustunut restoratiivisen joogan opettajiin eri puolilta maailmaa Australiasta Brasiliaan. Siksi en harkitse poistuvani Instagramista kokonaan. Joten ainoa keino on oppia käyttämään sitä tietoisemmin ja hallitummin kuin tähän asti.

Olen nyt opettelemassa uusia työtapoja, joilla yritän vähentää puhelimen käyttöä ja ennen kaikkea olla itse ohjaksissa, miten sitä käytän. Osa keinoista, kuten julkaisujen ajastaminen Instagramiin ja Facebookiin, on ihan peruskauraa, joka olisi pitänyt jo aiemmin ottaa rutiiniksi.

Tässä muutamia oivalluksiani. Ehkä niistä on apua sinulle ja ehkä voit vinkata minulle joitakin lisäkeinoja.

enkeli ig.png

Vinkkejä tietoisempaan ja hallitumpaan somen käyttöön

  1. Poistin Facebookin puhelimesta kokonaan, ja Instagramin siirrän viikonlopuiksi Appi-kirjastoon (eli iPhonessa se menee silloin "piiloon", pois Koti-valikosta).

  2. Teen julkaisuja pääosin läppäriltäni Facebookin Business Suitessa, jossa voi ajastaa saman julkaisun yhdellä kertaa sekä Instaan että Faceen. Näin en näperrä puhelimen parissa illalla joogaohjausten jälkeen, vaan olen läsnä kotona ja saan laskettua kierroksia ennen nukkumaanmenoa.

  3. Lopetin Instagramissa melko monen sellaisen tilin seuraamisen jotka eivät suoraan kosketa minua tai työtäni. Kun avaan Instagramin aiempaa hieman harvemmin, näen helpommin juuri niiden käyttäjien julkaisut jotka haluan, eivätkä ne huku mainosten ja muiden julkaisujen joukkoon.

  4. Instagram Stories... Hmm, ristiriitaisia tunnelmia. Yhtäältä tarinat ovat hauskoja ja toimivia, toisaalta ne mielestäni vain lisäävät Instan epätoivottua koukuttavuutta. Näitä teen ja seuraan vähemmän ainakin toistaiseksi.

  5. Merkinantoja en ole sallinut näistä sovelluksista aikoihin. Eli kun joku esimerkiksi tykkää päivityksestäni, puhelin ei kilahda eikä siitä tule ilmoitusta näytölle.

  6. Ja sitten ihan konkreettisesti: pyrin välillä “unohtamaan” missä puhelimeni on. Kotona laitan sen jonnekin syrjäiseen paikkaan. Aika usein jo tähänkin asti puhelimeni on ollut äänettömällä. Menen joskus kävelylle ilman puhelinta ja rannekello saa näyttää aikaa.

  7. Yhdessä vaiheessa sammutin puhelimen yöksi, jätin sen toiseen huoneeseen ja käytin herätyskelloa (ei onnistunut, minun herätyskellostani kuuluu häiritsevän äänekäs raksutus!).


Uusi Hidastamishaaste-kurssi on 22.4.-6.6. kestävä nettikurssi, jossa voi joogata, oppia hengitysharjoituksia ja meditaatiota sekä kiinnittää huomiota somen käyttöön ja muihin aikaa syöviin tapoihin. Kurssin voi tehdä omaan tahtiin joogavideoiden avulla ja halutessaan voi myös osallistua joihinkin livestreamina pidettäviin tunteihin. Lisätietoa löytyy kohdasta Joogakurssit.


Tulevat tapahtumat:

 
kirsi saivosalmi kirjailija jooganopettaja muotokuva.png

Kirjoittajasta

Olen Kirsi Saivosalmi, levon vallankumouksen perustaja, tietokirjailija, levon lähettiläs ja restoratiivisen joogan opettaja ja kouluttaja.

Edellinen
Edellinen

Restoratiivisen joogan ohjaajakoulutus on muutakin kuin uusien taitojen oppimista

Seuraava
Seuraava

Ohjeet 40 päivän hidastamiskuuriin