3 yleistä kysymystä restoratiivisen joogan kotiharjoituksista

Parhaiten restoratiivinen jooga toimii, kun sitä tekee :). Kotiharjoituksen kestoksi riittää usein kuitenkin vain 20 minuuttiakin.

1.Miten usein?

On yksilöllistä, miten paljon ”levon janoa” on kertynyt - miten kuormittunut olet. Yksi ohjattu tunti viikossa (90 min) ja vaikka yksi 20 minuutin harjoitus kotona - tai mielellään useamminkin. Säännöllinen tahti on tässäkin hyväksi, se opettaa hermostoa tasapainottamaan itseään ja auttaa ihmistä rakentamaan itselleen hyvinvointia lisäävän tavan.

Nyrkkisäännöksi sanon usein, että lepoa pitää tankata silloinkin, kun tuntee olonsa ihan elinvoimaiseksi (jolloin se monesti jääkin väliin, koska paussia ei tunne tarvitsevansa). Kun levon ”jano” on jos yltynyt huutavaksi, on jo kiire palauttaa energiat. Mitä tyhjemmäksi energiasammio pääsee, sitä kauemmin kestää se täyttää.

2.Ottaako päiväunet vai restoratiivisen joogan hetki?

Jos nokosia ja restoratiivista joogaa vertaa toisiinsa, niin nokoset olisivat tavallinen mehu ja restoratiivinen jooga omin käsin valmistettu inkiväärishotti.

Nokoset virkistävät kyllä myös, ja ovat hyväksi. Muta kun on kyse joogasta, on kyse läsnäolemisen harjoituksesta, jolle on jokin intentio, tarkoitus ja jonkinlainen harjoitusrytmi. Vaikka restoratiivisessa joogassa voi ihan hyvin vaipuakin jonnekin unen ja valveen rajamaille, tämä on siis ero tavallisiin sohvalla otettuihin nokosiin.

Tiesitkö, että restoratiivisen joogan erilaisia asanoita on kymmeniä? Asanoita voi valita eri tarpeisiin ja tilanteisiin. Kehon asettelu tietyllä tavalla ja tukeminen vakaasti sekä mukavasti on ratkaisevaa. Asanoille annetaan aina jokin tietty kesto, esim. 15 tai 20 minuuttia.

3.Mitä asanoita minun pitäisi harjoittaa?

Ensinnäkin voit hyvin harjoittaa kotona vain jotakin tiettyä lempiasanaasi ja 20 minuutin kesto on oikein hyvä. (Tietenkin pidempikin jos aikaa on.) Sitä helpommin muistat asanan rakentamisen yksityiskohdat, mitä useammin sitä teet. Ehkä voit jopa jättää välineet valmiiksi oikeaan asetteluun jooganurkkaukseesi, jotta harjoitukseen on helppo aina ryhtyä.

Vähitellen voit halutessasi harjoitella uusien asanoiden rakentamista. Joitakin terveydellisiä esteitä tietyille asanoille on, kuten korkea verenpaine. Niihin kannattaa perehtyä osaavan ohjaajan kanssa tai Levon vallankumous -kirjani avulla. Yksityistunnilta saat myös omaan tilanteeseesi hyviä, räätälöityjä harjoituksia. Ota rohkeasti yhteyttä ja kysele lisää.

Alkukesän viikkokurssit alkavat 24.5. ja jatkuvat 4 kertaa lähiopetuksena Turussa, zoomissa ja tallenteina. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan!

Levon vallankumous® -retriitti italialaisessa linnassa lähellä Roomaa 6.-12.6.22 tarjoaa ihanan startin restoratiiviseen joogaan. Matka toteutetaan yhteistyössä suomalaisen ArsMondon kanssa.

Jos levon vallankumous kutsuu toden teolla, lämpimästi tervetuloa kouluttautumaan ohjaajaksi uusiin perus- ja jatkokoulutuksiin syksyllä 2022.


Tulevat tapahtumat:

 

Kirjoittajasta

Olen Kirsi Saivosalmi, levon vallankumouksen perustaja, tietokirjailija, levon lähettiläs ja restoratiivisen joogan opettaja ja kouluttaja.

Edellinen
Edellinen

Restoratiivinen jooga ja joogaviltit: kolme vinkkiä

Seuraava
Seuraava

10 vinkkiä restoratiivisen joogan aloittamiseen